Стойност във времето. Консумативи, скрити разходи. Формиране на цената за притежание на автомобил

Колко струва една кола?

Привидно прост въпрос, но както ще видим, изненадите могат да бъдат много. Става дума за това, че общата стойност да имате нещо (в бизнеса това се нарича TCO - Total Cost of Ownership) включва далеч не само началната цена. Какво всъщност ни чака?

- Начална цена за покупката. Това са парите, които плащате на продавача. Там нещата са ясни - за колкото се договорите да купите вашият употребяван автомобил (или за колкото ние го договорим за Вас, ако пожелаете с всичките си познания да застанем на Ваша страна и в преговорите по сделката)

- Разходи по прехвърляне. Това включва нотариална такса за изповядване на сделката, (пре)регистрация в КАТ, минаване на каналите и смяна на номера в КАТ, ако купувате кола от друга област (напр. от Пловдив в София). В общи линии, разходите по прехвърляне на един употребяван автомобил са в рамките на 50-150 лв

- Задължителна застраховка "Гражданска отговорност". Дори да купувате ползвана кола с все още валидна застраховка, в даден момент ще трябва да я подновите. Цената й се формира от кубатурата на двигателя на автомобила, от възрастта и опита на шофьора, от това дали е имало ПТП по негова вина в близко време, от града, в който е регистрацията на колата (логиката е, че в град с натоварено движение вероятността за произшествие е по-голяма) и от това дали се нуждаете от зелена карта, за да ползвате колата си и в чужбина. По този начин, в зависимост от обема на двигателя, цената на застраховката е в рамките на 250-300+ лв годишно. Има оферти на застрахователи, които предлагат за същото цени по 400-600 лв, но разликата за Вас е практически нулева. Гражданската отговорност се изплаща само на засегнати от вас при ПТП, докато самите Вие не получавате нищо, ако вината е Ваша. Изключението е при по-сериозни щети, причинени от Вас (поради разлика в лимита на обезщетенията), но вероятността за това е наистина минимална.

Разход и икономичност при употребяваните автомобили

Всички искаме точно нашата кола да харчи малко и да е евтина за поддръжка и обслужване (а ако може безплатно - най-добре), а цените на горивата правят това истинска необходимост. Но докато още нямаме развити електромобили (нито втора употреба електрически коли), трябва да се придвижваме икономично. Нека разгледаме въпроса в детайли.

Първосигнално хората преди покупка гледат колко "харчи" двигател на такава кола, без да обмислят ред други фактори. Това, обаче, е може би последният по значение фактор за икономичност на ползваните коли. Какво имаме предвид?

Външен вид на употребявана кола – опитът на един автотърговец

Когато купуваме и оглеждаме кола, първото, което се забелязва, е нейният външен вид – боя, лак, състояние на детайлите. А когато четем в Интернет съвети за това какво да гледаме, обикновено намираме най-очевадните съвети. Но под повърхността нещата може да са различни. И точно за това ще поговорим в тази серия статии. Това е първата от тях е тази – за външния вид на колите втора употреба.

Опитът на нашия експерт с внос и търговия с коли е от началото на 1990 г. По това време дори знаковият квартал Горубляне беше по-известен с черешовите си градини, отколкото с автомобилна дейност.

Боя

Това, което ще намерите като съвети, е да гледате да няма разлика в боята, следи от пребоядисване, граница между стара и нова боя, разлики в боята под уплътненията и подобни. Теоретично това е вярно... или поне е било преди повече от 20 години.